ΚΑΝΤΕ ΠΕΤΑΛΙ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ... ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΟΡΜΙ


Περάσατε έναν όμορφο χειμώνα, τι ταινίες είδατε, τι νάτσος, ντορίτος και ποπ κορν καταναλώσατε, τι ‘pizza delivery party’ κάνατε …χαμός… ξέρω, δε φταίτε εσείς…. η κακοκαιρία που σας έκλεισε μέσα φταίει….
Άντε τώρα να επανέλθετε στα κιλά σας ….. αλλά όπως λένε ‘δε θέλει κόπο θέλει τρόπο’.



Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να επανέλθετε στη γραμμή σας είναι η άσκηση με ποδήλατο και αυτό γιατί μπορεί εύκολα να ενσωματωθεί στην καθημερινότητα σας, λόγω του ότι το ποδήλατο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως μεταφορικό μέσο για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις.

Κάνοντας μόλις  150λεπτά ποδήλατο την εβδομάδα (περίπου 20΄την ημέρα) τα θετικά αποτελέσματα θα αρχίσουν να γίνονται εμφανή. Βεβαίως θα έχετε καλύτερα αποτελέσματα αν συνδυάσετε την άσκηση και με διατροφή.

Πολύ σύντομα θα παρατηρήσετε ότι η άσκηση με ποδήλατο:

•    Τονώνει, γραμμώνει, συσφίγγει και αδυνατίζει τους μύες των ποδιών και των γλουτών! Επιπλέον  καταπολεμά την κυτταρίτιδα. (για φαντάσου..!!)

•    Βοηθά στο να απαλλαγούμε από την αυξημένη περιφέρεια μέσης, κοιλιάς  και παράλληλα είναι μια πολύ αποτελεσματική  άσκηση για το ‘κάψιμο’ λίπους. Για παράδειγμα κάποιος που ζυγίζει 80 κιλά , με μια ώρα άσκησης θα κάψει περίπου 650 θερμίδες!! Επιπλέον η συστηματική άσκηση μπορεί να μας προφυλάξει από ασθένειες που συνδέονται με την παχυσαρκία όπως  ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2.

•    Η καταπόνηση στα οστά είναι πολύ μικρότερη από άλλου είδους άσκησης (όπως για παράδειγμα το τρέξιμο ή η έντονη αερόβια γυμναστική)

Επιπλέον το ποδήλατο :

•    Ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου. Η αερόβια άσκηση, ‘προπονεί’ την καρδιά, τα αιμοφόρα αγγεία και τους πνεύμονες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο καρδιακών προβλημάτων.

•    Βοηθά σε μεγάλο βαθμό στην αύξηση της αντοχής. Σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες πιο αποτελεσματικά και πιο ξεκούραστα.

•    Η χαρά και η ικανοποίηση που επιτυγχάνεται κάνοντας ποδήλατο μειώνει το στρες, το άγχος και την κατάθλιψη.

•    Διασφαλίζει τον έλεγχο του επιπέδου της αρτηριακής πίεσης.

•    Είναι πλήρης ψυχαγωγική δραστηριότητα και σας δίνει την ευκαιρία να περάσετε χρόνο με τους φίλους σας.

•    Είναι ευκαιρία να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να ανακαλύψτε νέα μέρη και είναι απόλυτα φιλικό προς το περιβάλλον

•    Δεν κοστίζει 2 € το λίτρο……..

Να φοράτε πάντα κράνος, ρούχα με φωτεινά χρώματα ή καλύτερα ρούχα που φωσφορίζουν, ειδικά φώτα για το βράδυ και να έχετε πάντα μαζί σας τρόμπα και εφεδρικό λάστιχο (και να ξέρετε να το αλλάζετε φυσικά, αλλιώς θα σας είναι περιττό βάρος και παντελώς άχρηστο αν τυχόν βρεθείτε με σκασμένο λάστιχο στη μέση του πουθενά). Επιπλέον τις ζεστές ημέρες του χρόνου να χρησιμοποιείτε αντηλιακή κρέμα, γυαλιά ηλίου και να πίνετε συχνά νερό.

Όταν κινείστε στο δρόμο (ειδικά στην Αθήνα όπου υπάρχει πληθώρα οχημάτων) να κινείστε στα δεξιά και να τηρείτε τους κανόνες του ΚΟΚ. Να θυμάστε ότι δεν έχει σημασία ποιος φταίει σε ένα τροχαίο. Σημασία έχει να είσαστε σε θέση να το αποφύγετε γιατί εσείς είσαστε εκείνοι που έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες τραυματισμού από κάποιον οδηγό οποιουδήποτε άλλου οχήματος.


Τα εκτιμώμενα οφέλη για την υγεία μας όταν χρησιμοποιούμε το ποδήλατο για μικρές ή μεγάλες αποστάσεις  είναι πολύ περισσότερα από τους κινδύνους της χρήσης του ποδηλάτου, σε σχέση με την οδήγηση αυτοκινήτου.
Για την κοινωνία στο σύνολό της, αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερα οφέλη και σε μεγαλύτερο βαθμό διότι θα υπάρξει μείωση των εκπομπών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και στην τελική λιγότερα τροχαία ατυχήματα.


Ιωάννα Αγράφα


 

Meet The Author