Ιππασία στην Εύβοια!


Ιππασία στην Εύβοια! Ενημερωθείτε για τη νέα ταξιδιωτική τάση!







Βόρεια Εύβοια

Μικροί και μεγάλοι, αρχάριοι και μη, δείχνουν τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερη αδυναμία στην ερασιτεχνική ιππασία. Ακολουθώντας την τάση αυτή, άνθρωποι απ’ όλη την Ελλάδα, που αγαπούν τα άλογα, έχουν θέσει σε λειτουργία ιππικούς ομίλους -πολλοί εκ των οποίων είναι και ξενώνες-, όπου υποδέχονται πλήθος επισκεπτών καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Εμείς, για την πρώτη μας εξόρμηση με άλογο, ταξιδεύουμε ώς τη βόρειαΕύβοια και παρουσιάζουμε τέσσερις ιππικούς ομίλους, για αξέχαστες βόλτες στη φθινοπωρινή ευβοϊκή φύση.
ΚΕΙΜΕΝΟ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΙΔΟΥ, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΖΑΒΟΣ


ΙΠΠΙΚΟ ΑΓΡΟΚΤΗΜΑ «ΙΠΠΕΡΟΣ»
Ψαροπούλι (παραλία Παπάδων), Τ/6932-796.964

«Ιππος και έρως», ή πιο απλά «αγάπη για τα άλογα», η ονομασία που «δάνεισε» ο Αριστοφάνης στο αγρόκτημα της οικογένειας της Κατερίνας Παπαθεοδώρου και του Πανίνου Δαμιανού. Εκεί όπου τελειώνει ο δρόμος στην απέραντη παραλία του χωριού Ψαροπούλι, παρκάρεις στη Βρύση και προχωράς λίγα μέτρα με τα πόδια. Το πιθανότερο είναι να διασταυρωθείς με την Κάρμεν, τη φοράδα που μονίμως αναζητά λιχουδιές, τον παππού Φουέγο, κάποιον από τους πηλιορείτες Τζαφάρ ή Αργώ, τους οποίους είχαν εγκαταλείψει δεμένους και άσιτους στην ερημιά, κάπου στο Πήλιο, πριν τους βρουν η Κατερίνα και ο Πανίνος. Ισως να συναντήσεις και τον Ιβάν, ο οποίος τρελαίνεται για τα «μπράβο», ή τη σταχτί Αλυσίβα μαζί με τον κολλητό της, τον Ξάνθο. Το καθένα με ξεχωριστή προσωπικότητα και γούστα. «Δεκαοχτώ άλογα ζουν μαζί μας εδώ και όλα κυκλοφορούν ελεύθερα», μας ενημερώνει η Κατερίνα. «Με εξαίρεση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», σπεύδει να διευκρινίσει, την ώρα που κάποιο διερχόμενο άλογο τσιμπάει από το τραπέζι της αυλής ένα κουλουράκι με σουσάμι, επιβεβαιώνοντας τα λεγόμενά της.

Καθηγήτρια πιάνου η ίδια, μουσικός και ο σύζυγος, αποφάσισαν πριν από περίπου 25 χρόνια να μείνουν μόνιμα στο Ψαροπούλι. Τριάντα στρέμματα έκταση, μια ερημιά χωρίς ρεύμα - ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει σύνδεση με ΔΕΗ. Μόνο ξυλόσομπα, φουφού και φωτοβολταϊκά για φως και τηλεόραση. Τα παιδιά τους, σε νηπιακή ηλικία, έμαθαν να ζουν μέσα στη φύση, κάτι που φρόντισαν να εξελίξουν αργότερα: «Η Σαπφώ έχει τελειώσει ΤΕΦΑΑ με ειδίκευση στην ιππασία -εκείνη διδάσκει εδώ-, ενώ ο Βασίλης παίρνει οσονούπω το πτυχίο του στην Κτηνιατρική», μαθαίνουμε.


Το πρώτο πράγμα που διαπιστώνει κανείς στον «Ιππερο» είναι ότι εδώ η φιλοζωία με την οικολογία συμπορεύονται. Εκτός από τα άλογα, ένα γαϊδουράκι κι ένα πόνι ολοκληρώνουν την ομάδα των ιπποειδών. Στο αγρόκτημα, όμως, υπάρχουν και κατσίκες, πάπιες, χήνες, φραγκόκοτες, τέσσερις σκύλοι και πολλές γάτες. Βασίλισσα δε όλων η Σοράγια, η γουρουνίτσα, μεγαλωμένη με μπιμπερό.

Πράγματι, «η αγάπη και ο σεβασμός απέναντι στα ζώα» αποτελεί το μότο της οικογένειας. «Τα έχουμε σαν παιδιά μας. Διαφήμιση για το αγρόκτημα δεν κάνουμε, μόνο από γνωστούς θα μας βρεις, όπως ήρθατε κι εσείς... Δεν είμαστε δηλαδή κανονική επιχείρηση, όπου θα βρεις τον καφέ σου κ.λπ. Εδώ ο κόσμος έρχεται μόνο για τα άλογα», λέει η Κατερίνα.

Οι διαδρομές γύρω από το κτήμα είναι και κοντινές, αλλά και πιο μακρινές. Καθώς βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, συχνά η παρέα με το κύμα είναι αναπόφευκτη. Οι δυνατότητες για βόλτα όμως δεν εξαντλούνται εκεί: «Πιο ενδιαφέρουσες είναι οι διαδρομές στη διάρκεια των ολοήμερων εκδρομών ή εκείνων της μισής ημέρας. Πηγαίνουμε προς την παραλία Κοτσικιά, μέσα από δασικούς δρόμους και ανάμεσα στα πεύκα, με καταπληκτική θέα στη θάλασσα, τη Σκιάθο και τη Σκόπελο. Είναι περίπου 2 ώρες δρόμος από εδώ. Εναλλακτικά, μπορούμε να πάμε προς τα χωριά Παπάδες και Κερασιά, όπου υπάρχει δρύινο δάσος, ιδανικό για πικνίκ», εξηγούν ο Πανίνος και η Κατερίνα, ενώ, σε ό,τι αφορά τα ωράρια των επισκέψεων στο κτήμα, λένε: «Πάντα είναι κάποιος από μας εδώ. Με εξαίρεση το καλοκαίρι, οπότε τα άλογα δεν πάνε βόλτα το μεσημέρι λόγω της ζέστης, όλο τον υπόλοιπο χρόνο, από το πρωί μέχρι τη δύση, είναι διαθέσιμα για εξορμήσεις στη φύση».

Πόσο απαραίτητη είναι η προηγούμενη γνώση ιππασίας; ρωτάμε και οι ιδιοκτήτες τονίζουν: «Οσο έμπειρος κι αν είναι ο αναβάτης, τον συνοδεύουμε πάντα εμείς, για λόγους ασφαλείας. Οταν πρόκειται για αρχάριους, περπατάμε δίπλα, κρατώντας το άλογο, ενώ ταυτόχρονα τους μιλάμε. Ειδικά στα παιδιά, προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα του σεβασμού απέναντι στα ζώα· τους λέμε πόση ανάγκη έχουν για επιβράβευση, πως τους αρέσει να τα χαϊδεύουν, αλλά και πως ποτέ δεν τα αναγκάζουμε να κάνουν κάτι με το ζόρι».

 Παροχές

Μαθήματα ιππασίας. Βόλτες (30 λεπτά έναντι 14 ευρώ, 60 λεπτά έναντι 20 ευρώ - όχι για αρχάριους, μόνο έφιππη συνοδεία). Εκδρομές μισής ημέρας έναντι 40 ευρώ και ολόκληρης ημέρας έναντι 60 ευρώ (συμμετοχή 6 ατόμων μάξιμουμ).




ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΤΑΚΤΙΚΟΣ ΙΠΠΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ (ΑΤΙΟ)
Παραλία Αγίας Αννας, Τ/6944-308.285, 6972-530.639

Στον ιππικό όμιλο του Θέμη Ανδρικόπουλου πρωταγωνιστούν δύο προπονήτριες, η Νάνσυ και η Στεφανία, οι οποίες, μόλις κοπάζει ο όγκος της καλοκαιρινής δουλειάς, αναλαμβάνουν τα μαθήματα ιππασίας, καθώς και τις διαδρομές ελεύθερης ιππασίας, εκ περιτροπής, τα Σαββατοκύριακα. Και όλα αυτά πολύ κοντά στην παραλία της Αγίας Αννας.

«Ο όμιλος διαθέτει επτά άλογα: αγγλοαραβικά τα περισσότερα, ένα καθαρόαιμο αγγλικό και ένα σκυριανό. Τα άλογά μας έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ, γι' αυτό και δεν έχουν ταλαιπωρηθεί με μεταφορές, και ζουν ελεύθερα χειμώνα-καλοκαίρι. Αλλωστε, και το κλίμα εδώ είναι πολύ ήπιο», λέει η Νάνσυ.

Οι βόλτες γίνονται τόσο στο βουνό όσο και στη θάλασσα. «Στο βουνό πηγαίνουμε μόνο με όσους γνωρίζουν καλή ιππασία, επειδή τα άλογα επιταχύνουν λόγω της ανηφόρας, αλλά και επειδή σε κάποιες περιπτώσεις -παρότι έχουμε ανοίξει μονοπάτι- πρέπει να υπερπηδήσουν διάφορα φυσικά εμπόδια, όπως πεσμένους κορμούς», συνεχίζει, ενώ εξηγεί πως δεν αναλαμβάνουν εκδρομές μεγαλύτερης διάρκειας και ότι επίσης δεν υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας.

Οι επισκέπτες του ομίλου είναι παραθεριστές στη γύρω περιοχή. Επομένως, έρχονται συνήθως αρχάριοι, οπότε οι προπονήτριες τους συνοδεύουν περπατώντας. «Τα παιδιά, βέβαια, και μόνο που θα ανέβουν και θα βγάλουν φωτογραφία στο άλογο, είναι χαρούμενα», λέει η Νάνσυ χαμογελώντας.

 Παροχές

Ιππασία (30 λεπτά έναντι 15 ευρώ και 60 λεπτά έναντι 20 ευρώ). Σχετικά με τη λειτουργία του ομίλου, εκτός από το καλοκαίρι που είναι συνεχής, όλο το υπόλοιπο διάστημα, τηλεφωνήστε πριν τον επισκεφτείτε.




ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ «ΠΕΤΑΛΟ»
Ταξιάρχης Ωρεών, Τ/22260-72.518, 6973-936.469, www.petalo-cafe.gr

Το γιγαντιαίο πέταλο, πιστό αντίγραφο αληθινού πετάλου, είναι και σήμα κατατεθέν του χώρου: 4.80 μ. επί 4,80 μ. οι διαστάσεις του. «''Φτιάχνω ένα πέταλο για άλογο που έχει ύψος 300 μέτρα», έλεγε χαριτολογώντας ο φίλος μας που το έφτιαξε», θυμάται η Ελένη Μώραλη, ιδιοκτήτρια του κτήματος. Με τον σύζυγό της, Πέτρο, και τα δύο τους παιδιά, πριν από περίπου δέκα χρόνια αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το Αιγάλεω, όπου έμεναν, και να εγκατασταθούν μόνιμα στο χωριό Ταξιάρχης της βόρειας Εύβοιας.

«Η επαφή με τα άλογα ξεκίνησε σαν χόμπι, ενώ η ιδέα να δημιουργήσουμε ιππικό όμιλο ήρθε τρία χρόνια αργότερα», εξηγεί η Ελένη. «Γιατί να τα απολαμβάνουμε μόνο εμείς, σκεφτήκαμε. Ετσι, σήμερα έχουμε έξι άλογα και δύο πόνι».

Τι υπόσχεται, όμως, το ιππικό... μενού στο «Πέταλο»; «Ελεύθερη ιππασία γύρω από το κτήμα, σε προκαθορισμένα μονοπάτια στο βουνό -η οροσειρά Τελέθριο είναι ακριβώς πάνω μας- ανάμεσα σε πλατάνια με νερό, πεύκα και ελαιώνες», παίρνει το λόγο ο κύριος Πέτρος, ο οποίος μαζί με το δεξί του χέρι, τον Σάββα, αναλαμβάνουν τις βόλτες των επισκεπτών με τα άλογα. «Κύριο μέλημά μας, η ασφάλεια φυσικά, γι' αυτό και κανείς δεν ιππεύει χωρίς κράνος», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει: «Περίπατος στους κάμπους ή ακόμη και βόλτα στη θάλασσα, αφού το κτήμα απέχει μόλις 4 χλμ. από την παραλία των Ωρεών. Αν το επιτρέπει ο καιρός, επειδή τα άλογα αγαπούν πολύ τη θάλασσα, βγάζουμε τις σέλες και μπαίνουμε μαζί τους. Οσο για τις μονοήμερες εκδρομές, απευθυνόμαστε σε πιο έμπειρους αναβάτες, καθώς είναι απαραίτητη η πολύωρη διαδρομή επάνω στο άλογο. Ξεκινάμε νωρίς το πρωί και επιστρέφουμε απόγευμα. Στο Παλιομονάστηρο, τρεις ώρες δρόμο από εδώ, βρίσκουμε καταφύγιο στο μοναστήρι, όπου συνήθως σταματάμε και ετοιμάζουμε φαγητό».

Την κυνηγετική περίοδο, που διαρκεί από τέλος Αυγούστου μέχρι και το Φεβρουάριο, το βουνό που περιβάλλει το «Πέταλο» υπόσχεται στους ενδιαφερομένους μπεκάτσα, τσίχλα και λαγό. «Το χειμώνα έρχονται τακτικά κυνηγοί και το τζάκι δεν σβήνει καθόλου: ψήνουμε λουκάνικα, κυνήγι, με κρασάκι και... τσίπουρο από κοντά», μας ενημερώνουν οι ιδιοκτήτες.

Η τεράστια ξύλινη βεράντα του σαλέ φέρνει την ανεπανάληπτη θέα στην αγκαλιά του επισκέπτη, ενώ ιδιαίτερη φροντίδα έχει δοθεί, ώστε ο χώρος να είναι ζεστός και φιλόξενος.

Κι αν τα άλογα αποτελούν το νούμερο ένα λόγο για επίσκεψη στο «Πέταλο», πόλος έλξης, για τα παιδιά κυρίως, είναι επίσης τα ζώα της φάρμας -χήνες, κότες, κατσίκες-, η παιδική χαρά με το τραμπολίνο, η ίδια η δυνατότητα εξερεύνησης(!) του κτήματος αλλά και η επίσκεψη στους στάβλους, όπου μπορούν να εμπλακούν στη διαδικασία της φροντίδας των αλόγων.

Οπως, άλλωστε, αναφέρει ο κύριος Πέτρος: «Εκτός από το ότι το «Πέταλο» είναι ένας εύκολος προορισμός, με χαμηλό κόστος, δίνει τη δυνατότητα στον επισκέπτη να βρεθεί κοντά στη φύση και να ζήσει μια διαφορετική εμπειρία. Δεν είναι τυχαίο που πολλοί από όσους έρχονται γίνονται φίλοι μας και ξανάρχονται».

 Παροχές

Ελεύθερη ιππασία (15 λεπτά έναντι 10 ευρώ, 30 λεπτά έναντι 15 ευρώ και μονοήμερες εκδρομές έως και 5 ατόμων: 80 ευρώ - συμπεριλαμβανομένου φαγητού). Πεζοπορία. Ποδηλασία. Καφέ-σνακ (ροφήματα, πίτες και γλυκά), δυνατότητα σπιτικού φαγητού κατόπιν συνεννοήσεως. Διαμονή (τέσσερις ξενώνες, χωρητικότητας έως και 5 ατόμων: 60 ευρώ για δύο άτομα, με πρωινό, 50 ευρώ, χωρίς πρωινό. Επιπλέον άτομα: παιδιά άνω των 7 χρόνων συν 10 ευρώ, ενήλικοι συν 20 ευρώ).




ΚΕΝΤΡΟ ΙΠΠΑΣΙΑΣ «ΚΑΜΑΤΡΙΑΔΕΣ»
Καματριάδες, Τ/22260-87.201, 22260-87.314, 6970-207.751, www.tassoskrishorses.com

Σχεδόν αλπικό το τοπίο που περιβάλλει το κέντρο ιππασίας «Καματριάδες», στο ομώνυμο χωριό, αν και το υψόμετρο δεν ξεπερνά τα 350. Δεκαέξι άλογα, ημίαιμα εγγλέζικα, διασταυρωμένα με ελληνικά ή γερμανικά στην πλειονότητά τους, μερικά χάφλιγκερ (αυστριακά ξανθά), τρία σέτλαντ πόνι και ένα ολλανδικό, αναλαμβάνουν τις βόλτες μέσα στο δάσος. Ιδιοκτήτης ο Τάσος Κατσικογιάννης. «Η αρχική ιδέα για ένα εξοχικό στο χωριό του πατέρα μου μετατράπηκε σε επιθυμία για μόνιμη εγκατάσταση, κάτι που έγινε τελικά τον Οκτώβριο του '96. Ενας μικρός χώρος υποδοχής και αναψυκτήριο για το ξεκίνημα, ενώ τα άλογα τότε ήταν μόνο πέντε. Σιγά-σιγά, στα δύο στρέμματα που είχα στη διάθεσή μου προστέθηκαν άλλα... είκοσι!». Ανοιχτός όλο το χρόνο, ο ιππικός όμιλος βασίζει τη λειτουργία του -εκτός φυσικά από το μεράκι των ιδιοκτητών- και στους εθελοντές που καταφτάνουν εδώ από όλο τον κόσμο, μέσω του προγράμματος HelpExchange, προκειμένου να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, εξασφαλίζοντας σε αντάλλαγμα διαμονή και διατροφή στο χώρο. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους αποτελεί η άριστη γνώση γύρω από τα άλογα. Γι' αυτό και οι επισκέπτες του κτήματος συνήθως βρίσκουν έμπειρους εκπαιδευτές από την Ολλανδία ή το Βέλγιο, και όχι μόνο.

«Η επαφή με τα άλογα είναι το γιατρικό στη ζωή μας και εδώ το μέρος είναι ιδανικό για ελεύθερη ιππασία», λέει ο Τάσος, ξεδιπλώνοντας το προφίλ των επισκεπτών του: «Οι περισσότεροι είναι αρχάριοι. Αλλοι ξέρουν μέχρι τροχασμό και κάποιοι άλλοι έχουν μεγαλύτερη εμπειρία. Με αυτούς θα πάμε βόλτα και έξω από μονοπάτια, θα χρειαστεί να σκύψουμε κάτω από κλαδιά ή να πηδήξουμε ρυάκια, που δημιουργούνται το χειμώνα. Στο βουνό υπάρχει η μικρή και η μεγάλη σβάλα -όπως ονομάζεται η λιμνούλα με τις καλαμιές-, ενώ το δάσος αποτελείται από πεύκα, που δίνουν στη συνέχεια τη θέση τους σε δρυς. Οδηγός υπάρχει πάντα, αν και σε ορισμένους αναβάτες, που τους γνωρίζω καλά, τους εμπιστεύομαι τα άλογα, για να πηγαίνουν μόνοι τους. Τη διαδρομή δεν χρειάζεται να τη θυμούνται - τα άλογα έχουν το δικό τους «GPS»».

Τα ωραία, όμως, δεν περιορίζονται στην ιππασία. Ειδικά το χειμώνα, ο ιδιοκτήτης μάς διαβεβαιώνει ότι επικρατούν κέφι και ζωντάνια: «Εκτός από τη διεθνή παρέα με τους εθελοντές -φοιτητές οι περισσότεροι-, σχεδόν μόνιμοι θαμώνες είναι και καμιά δεκαριά γιατροί, που κάνουν αγροτικό στα γύρω χωριά. Τζάκι, τσίπουρο, ρακόμελο αλλά και «ειδικές συνταγές»», υπόσχεται ο Τάσος, όπως «ζεστό κρασί με κανέλα και γαρίφαλο, «σοκολάτα του δάσους», ήτοι ζεστή σοκολάτα με μαύρο ρούμι, σαντιγί και πασπαλισμένη τρούφα».

«Στις «Καματριάδες» καταλαβαίνεις όλες τις εποχές του χρόνου», συνεχίζει ο ίδιος. «Και ουκ ολίγοι είναι αυτοί που μας... ζηλεύουν, λέγοντας ότι εδώ είναι ο παράδεισος».

 Παροχές

Μαθήματα ιππασίας. Ελεύθερη ιππασία (30 λεπτά έναντι 18 ευρώ, 60 λεπτά έναντι 30 ευρώ, 10 λεπτά με πόνι έναντι 10 ευρώ, και ειδικά πακέτα για 4ωρες ή 5ωρες βόλτες στο βουνό, με τιμή που καθορίζεται κατά περίπτωση). Πεζοπορία. Ποδηλασία. Μίνι ζωολογικός κήπος. Καφέ-σνακ μπαρ (σερβίρει και φαγητό). Δυνατότητα φιλοξενίας κατόπιν συνεννοήσεως. Διάθεση προϊόντων οικολογικής καλλιέργειας.





* Σημείωση: Οι τιμές διαμονής, ναύλων κτλ. που αναφέρονται στον εκάστοτε προορισμό, είναι αυτές που ίσχυαν κατά την χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.


πηγή: kathimerini.gr

 

Meet The Author